Magazin>>

Zašto je Beč jedan od najčistijih gradova na svijetu?

16. Feb 2017. | 17:11 | NV
Schloß Schönbrunn Gloriette (13. Bezirk)

Beč ima vrlo jednostavan recept za uspjeh kada je u pitanju čistoća grada. Skoro 10 godina ulicama glavnog grada Austrije tzv. “WasteWatcher” nadzorni tim nadgleda odlaganje smeća. Trenutno ih je preko 400 uposlenih koji u uniformi ili civilu preuzimaju kontrolu kod svih vrsta zagađenja javnog prostora, ali i  vode. Za odlaganje kabastog otpada na trotoare, bacanje opušaka od cigarete, nepodizanje psećijeg izmeta, prosipanje ostataka hrane ili bacanje konzervi i flaša u vodu, WasteWatscher-i izriču novčane kazne, pa čak i prijave nadležnim organima.

Po novom zakonu od narednog mjeseca, kazne će se kretati od minimalno 50 eura umjesto 36 eura, kako je to bilo prethodnih godina. U slučaju prijave, kazne mogu iznositi i do 2.000 eura. “Naš cilj nisu maksimalne kazne, već maksimalna čistoća”, izjavila je gradska vijećnica za okoliš Ulli Sima.

Od svog postojanja pa do danas, WasteWatcher-i su obavili preko 55.000 dužnosnih obaveza, a njihovi uspjesi su itekako uočljivi:

Godišnje se u Beču odlaže oko 100 miliona opušaka u za to predviđene kante. Postoji preko 20.000 kanti u kojima se može baciti opušak od cigarete. Ilegalno odlaganje frižidera se smanjilo za čak 64%. Stanovnici imaju mogućnost prilikom kupovine novog frižidera ili bilo kojeg drugog električnog uređaja besplatno predati korišteni. Ilegalno odlaganje kabastog otpada poput namještaja je također smanjeno za 41%. Taj otpad se besplatno može odlagati na mnogobrojnim deponijama na kojima se vrši i razdvajanje. Namještaj koji nije puno oštećen se prodaje vrlo jeftino na bazarima.

Mnogobrojne deponije otvorene su od ponedjeljka do subote, a neke rade čak i nedjeljom.

 

NV

Oznake: >

Na vrh