Zašto se radnici njemačkog Grammera boje Nijaza Hastora?

3. May 2017. | 10:04 | NV
33551

Prevent grupacija u vlasništvu porodice Hastor iz BiH je ponovo tema njemačke javnosti, piše portal indikator.ba. Zbog navodnih Preventovih namjera je demonstriralo više hiljada radnika firme Grammer. Da li su argumenti radnika utemeljeni?

Oko dvije hiljade radnika njemačke kompanije Grammer je početkom sedmice napustilo svoja radna mjesta, izašlo na proteste i podiglo svoj glas protiv navodnih planova investitora iz BiH. Riječ je o Prevent grupaciji koja je u vlasništvu porodice Hastor i koja posjeduje između 20 i 30 posto dionica Grammera, piše DW.

Moguće preuzimanje Grammera od strane bh. Investitora u međuvremenu opterećuje odnose bavarske firme sa kupcima među kojima su VW, BMW, Mercedes i Audi. Predsjednik Upravnog odbora Grammera Hartmut Müller je za novinsku agenciju Bloomberg izjavio da su se veliki klijenti počeli suzdržavati pa čak i razmišljati o traženju novih poslovnih partnera.

Grammerovi partneri su, po svemu sudeći, zabrinuti zbog ranijeg Preventovog spora sa Volkswagenom zbog kojeg je automobilski gigant morao obustaviti proizvodnju jer je Prevent prestao dostavljati dijelove. Sve je počelo VW otkazivanjem poslovnog naloga sa firmom Car Trim koja je u vlasništvu Preventa. Navodno je razlog bio loš kvalitet proizvoda (presvlake za sjedišta u automobilima) i brzina isporuke. Car Trim je tražio odštetu u iznosu od oko 56 miliona eura, što je VW kategorički odbio.

Prevent je tada, kako su to naveli njemački mediji, odigrao veoma dobru šahovsku partiju u kojoj je pobijedio Hastor. Tada je Car Trim svoja potraživanja prenio na ES Automobilguss koji je također u Preventovom vlasništvu. Riječ je o firmi koja proizvodi kućišta za mjenjače. Bez tih kućišta VW nije mogao nastaviti proizvodnju. Nekoliko dana kasnije je postignut dogovor i proizvodnja je počela.

Direktor bavarskog IG-Metalla Jürgen Wechsler, kako prenose njemački mediji, izjavio je da iskustva sa familijom Hastor pokazuju da ona misli samo na kratkoročni dobitak. U slučaj se uključila i bavarska ministrica za privredu Ilse Aigner. Ona je, kako prenosi Bayerischer Rundfunk izjavila da “ako Grammerove mušterije razmišljaju o prekidanju poslovnih veza onda je jasno da preuzimanje firme od investitora Cascade i Halog, koji također pripadaju Hastoru, donosi nesigurnost. To nije u smislu očuvanja radnih mjesta”.

Prevent grupacija, koja u cijelom slučaju plijeni najviše pažnje, događaje u vezi sa Grammerom ne želi komentarisati. Međutim, izvori bliski Prevent grupaciji su naveli za Deutsche Welle da je “strateška opredijeljenost Preventa kroz dugogodišnje poslovanje uvijek bila bazirana na očuvanju i zaštiti radnih mjesta te daljem širenju i rastu poslovanja”.

Do ovog zaključka nije teško doći ako se pogleda sve ono što je postigla grupacija u proteklom periodu. Naime, u svakoj firmi koju je Prevent preuzeo pokrenuta je proizvodnja, povećan broj uposlenih i prošireno tržište i proizvodni portfolio. Pitanje koje se s razlogom može postaviti jeste: Da li Prevent kroz trenutne aktivnosti štiti svoje uposlenike i stvara dugoročnu održivost radnih mjesta?

Da je tako, pokazuje primjer firme TWB iz Hagena koja je također u Preventovom vlasništvu. Iz TWB-a je radničko vijeće kolegama u Grammeru poslalo pismo u kojem ističe da su mnoge njihove sumnje neopravdane. U pismu se navodi da je TWB u Preventovom vlasništvu od marta 2010. godine.

“Ako se osvrnemo unazad, samo možemo konstatovati da je za nas i naše porodice bilo dobro što nas je tada kupio i preuzeo Prevent”, poručili su saradnici.

“Spretni poduzetnik”, kako su Nijaza Hastora nazvali neki njemački mediji nakon što je prošle godine pobijedio u sporu s Volkswagenom, u slučaju Grammera protiv sebe ima veoma jak lobi. Tom lobiju je očito uspjelo da stvori uslove u kojima je nedavno kineska kompanija Ningbo Jifeng zamijenila svoje konvertibilne obveznice u vrijednosti od 60 miliona eura i postala vlasnik skoro devet posto Grammera koje na skupštini dioničara može računati na podršku investitora iz Kine.

Inače, Grammer je u prvom kvartalu ove godine zabilježio povećanje dobiti za 7,5% i prihode sa prošlogodišnjih 425,9 miliona eura povećao na 458 miliona. Da li su sumnje radnika utemljene i kakva je zaista budućnost Grammersa, znaće se 24. maja.

 

NV / indikator.ba

Na vrh