Magazin>>

Zašto su stari Rimljani povraćali na gozbama i imali jednu obrvu?

4. Feb 2017. | 11:13 | NV
131358720158949fb244e05970966227_v4_big

Stari Rimljani su imali dosta rituala i običaja koji su današnjim ljudima neshvatljivi i potpuno strani, uprkos tome što je Rim stoljećima bio centar svijeta. U nastavku donosino neke od tih običaja.

 

Nisu (svi) umirali mladi

Iako je službeni životni vijek u starom Rimu iznosio samo 25 godina, mnogi Rimljani živjeli su duboko do starosti. Na nizak prosjek uticale su česte smrti žena tokom poroda, kao i visoka stopa mortaliteta kod beba. Ostatak je u prosjeku živio kao i u današnje doba.

Pili su krv ubijenih gladijatora

Stari Rimljani pili su krv ubijenih gladijatora jer su erovali da ovaj ritual prenosi njihovu hrabrost i vitalnost. Nekoliko autora opisalo je postupak skupljanja krvi nakon borbi, ali i prodaje u medicinske svrhe. Neki su smatrali i da je krv gladijatora lijek za epilepsiju.

Vrijeme je za njih bio relativan pojam
Rimski sat mogao je da traje 75 minuta tokom ljeta i 44 minuta u zimi, s obzirom na to da su mnogi Rimljani zavisili od sunca. Naime, 12 dnevnih sati započelo je u zoru, a 12 noćnih sati nakon zalaska sunca. U različitim godišnjim dobima dužina sata se mijenjala, pa su mnogi Rimljani bili tolerantni kada je u pitanju bila tačnost.

Samo su bogati nosili ljubičasto 
Stari Rimljani su procjenjivali ljude po izgledu – tačnije po boji odjeće. Sve nijanse smeđe, žute, sive i crne smatrali su se znakovima siromaštva. S druge strane, crvena, ljubičasta i zelena nastale su uz pomoć vještačkih boja koje su dopremljene iz daleka i bile su skupe. Zbog toga su bile jedan od znakova bogatstva.

Spojene obrve bile su znak inteligencije
Guste i spojene obrve bile su na cjeni u starom Rimu, a pogotovo kod žena, jer su se smatrale znakom velike inteligencije. Upravo zato, mnoge dame su željele da pojačaju dlakavost na ovom dijelu tela. Na primjer, ljepile su vještačke obrve napravljene od kozje dlake da bi “izgledale pametnije.”

Stomatološka pomagala su bila tražena
Stari Rimljani su brinuli o svojim zubima, pa su zubari bili vrlo popularni. Tome svjedoči i arheološki pronalazak ženske čeljusti s protezom. Naučnici vjeruju da su drevna stomatološka pomagala poput improvizovanih implantata i zubnih proteza više bile demonstracija moći i bogatstva nego stvar potrebe.

Ispijanje otrova je bila svakodnevna pojava
Na kraju 1. vijeka rimski carevi su uveli tradiciju svakodnevnog ispijanja malih količina otrova kako bi stvorili imunitet od opasnih supstanci. Kombinacija otrova nazivala se mitridat prema istoimenom kralju koji je prvi iskušao ovu metodu.

Povraćanje na gozbama je bilo normalno
Stari Rimljani su voljeli da pretjeruju u hrani i piću, pa su uveli tradiciju povraćanja tokom svojih gozbi. Prema Seneki, jeli bi sve dok im ne bi pozlilo. Nakon toga su podsticali povraćanje kako bi mogli da nastave da uživaju u jelu i piću.

Rimljanke su farbale kosu 
Iako je farbana kosa na ženi isprva bila znak da se ona bavi najstarijim zanatom na svijetu, treća supruga cara Klaudija – Valerija Mesalina uvela je ovu praksu u modu među sve dame. Isprva su se farbale samo perike, a kasnije je rimsko plemstvo to činilo i sa sopstvenom kosom.

Urinom su prali rublje
Stari Rimljani koristili su ljudski urin za pranje svoje odjeće. Vjerovali su da amonijak iz urina pomaže u otklanjanju mrlja.

 

NV / B 92

Na vrh