Zastupnica SDP-a Vesna Saradžić traži od Valentina Inzka da omogući konstitutivnost Srba u HNK

5. Oct 2017. | 16:50 | NV
saradzic(1)

Vesna Saradžić, zastupnica Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i zamjenica predsjedavajućeg ove Skupštine, uputila je Visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku otvoreno pismo povodom odbijanja HDZ BiH i HDZ 1990 da Srbi u ovom kantonu, konačno, postanu konstitutivan narod.

“Vezano za održavanje šeste, Vanredne, sjednice Skupštine Hercegovačko – neretvanskog kantona, želim Vas obavijestiti i sa žaljenjem konstatovati da predložena dopuna dnevnog reda, amandmani na Ustav HNK, nije dobila potrebnu većinu. Nažalost, umjesto uvažavanja i tolerancije, građanima srpske nacionalnosti je poslana poruka, koja im budućnost u ovom kantonu čini neizvjesnom.

Podsjetiću Vas, amandmane sam ispred Kluba poslanika Srba, uputila u skupštinsku proceduru 31. marta 2016. godine. Poslije izvjesnog vremena i Klub poslanika Bošnjaka je uputio amandmane na Ustav HNK. Amandmane smo usaglasili i kao takvi su upućeni u skupštinsku proceduru i dostavljeni poslanicima, Komisiji za Ustav i Vladi HNK.

Potrebno je istaknuti da Vlada HNK nije dostavila mišljenje na predložene amandmane, pa čak ni poslije usvojenog zaključka Skupštine od 28. juna ove godine, koji je na to obavezuje.

Uprkos konstantnom delegiranju ove tačke na dnevni red Skupštine, konsenzus unutar Kolegijuma Skupštine nije bilo moguće postići. Protiv su bili članovi iz reda hrvatskog naroda.

Nedavnim onemogućavanjem uvrštavanja Amandmana na Ustav HNK, HDZ je u potpunosti demaskirao svoju politiku, vezano za ravnopravnost i ugroženost. Jer, kroz ključni kapacitet koji imaju u HNK, imali su priliku i da stvarno pokažu svoju spremnost u promociji vrijednosti, koje očekuju na prostorima gdje su Hrvati većina. Nažalost, svjedočili smo civilizacijskoj sramoti, osporavanju osnovnih ljudskih prava i sloboda u dvadeset i prvom vijeku.

Poštovani gospodine Inzko, kao vrhovni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma iskreno se nadam da ćete upotrijebiti svoje ovlasti i omogućiti da Skupština Hercegovačko – neretvanskog kantona uskladi Ustav HNK sa Ustavom Federacije BiH. U protivnom, kakvoj pravdi i budućnosti se možemo nadati?”, navodi se u pismu Vesne Saradžić.

 

NV / NAP

Na vrh