Zastupnik Admir Čavka: Banja Luka prihvata zajedničku budućnost u Bosni i Hercegovini

24. Apr 2017. | 22:11 | NV
Cavka_Kavazovic

Zastupnik u Narodnoj skupštini RS Admir Čavka susreo se sa reisu-l-ulemom Huseinom efendijom Kavazovićem na polaganju kamena-temeljca Arnaudije džamije u Banjoj Luci. Zastupnik Čavka je izrazio zahvalnost reisu Kavazoviću i Islamskoj zajednici zbog posvećenosti povratku, kao i rješavanju svih problema Bošnjaka-povratnika u RS-u. Čavka je ovom prilikom još jednom pozvao na jedinstvo i na izradu trajne strategije djelovanja u entitetu RS te okupljanje na zajedničkoj platformi koja će prevazići partijske i interesne podjele.

“Žao mi je što u danima obilježavanja Dana grada Banjaluke, nema spomena na Rezoluciju muslimanskih intelektualaca na čelu sa tadašnjim gradonačelnikom, a protiv ubijanja, zločina i nasilja nad srpskim i jevrejskim stanovništvom našeg grada. Žao mi je što se obnova Arnaudije ne smatra važnim pitanjem koje vrijedi spomenuti i obilježiti kada govorimo o borbi protiv fašizma i mržnje u Banjoj Luci”, kazao je zastupnik Čavka.

“Pred cijelim društvom u ovom gradu, ali i u entitetu RS su godine izazova. Nacionalizam i mržnja su uništili cijelu zajednicu, ali se postepeno prihvata da zajednička budućnost u Bosni i Hercegovini nema alternativu. U vremenu segregacije i ‘šaptanja’ o problemima Bošnjaka, mi moramo napraviti iskorak naprijed i pružiti svoju ruku za razgovor. Uvjeren sam da će među sudijama biti onih koji će prvi utvrditi diskriminaciju, da će među donosiocima odluka biti onih koji će prvi reći da je pošteno jednako tretirati civilne žrtve rata bez obzira na nacionalnost, da će među gradskim zvaničnicima biti onih koji će reći koliko je važna obnova porušenih vjerskih objekata i koliko je važan povratak Banjalučana. Naše vrijeme dolazi i civilizacijske vrijednosti će pobijediti mržnju”, zaključio je Čavka.

 

NV

Na vrh