Završen 15. Lino-Fest

28. May 2017. | 15:40 | NV
Održan 15. jubilarni Lino Fest posvećen sportu (2)

U Domu mladih u Sarajevu, jučer je održan je 15. festival dječje pjesme „Lino-Fest 2017“. Edukativni dio ovog programa bio je posvećen sportu i aktivnom načinu života. Festival „Lino-Fest 2017“ organiziran je u produkciji Centra Skenderija Sarajevo i kreativnoj produkciji Udruge za promociju i kulturne djelatnosti „Libertas“ Sarajevo. Izvršni organizator festivala je udruga „Facultas za prosperitet mladih“, uz pokroviteljstvo kompanije „Podravka“. Organizatori festivala su kroz festivalsku temu „Djeca i sport“ ukazali na značaj bavljenja sportom koji jednako uspješno razvija ne samo tijelo već i duh.

“Lino-Fest se još jednom pokazao kao ozbiljan međunarodni festival dječje pjesme koji će u budućnosti, nadamo se, okupiti još više mališana koji dijele zajedničku ljubav prema muzici. Petnaest je godina od kada smo uz ovu manifestaciju u kojoj jednako uživaju djeca, ali i mi odrasli“, kazala je Mila Zovko, direktorica marketinga Podravke u BiH.

Dobrota, nenasilje, upornost, tolerancija, marljivost i prijateljstvo su i ove godine bile univerzalne poruke festivala „Lino-Fest“, čiji je autor dr. sc. Marijo Pejić. Ove godine bilo je 16 takmičara, kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz regije.

Prva nagrada otišla je u ruke Luke Bajovića iz Nikšića, koji je sa svojom pjesmom „Sve što ona poželi“ pobrao sve simpatije publike i stručnog žirija. Druga nagrada pripala je Adeli Obući iz Goražda, a trećeplasirane su bile Dina i Paola Španić iz Zagreba, koje nisu krile zadovoljstvo prilikom proglašenja jer, kako kažu, tu su došle da se druže, uče i steknu nova iskustva i prijatelje, a nagrada je došla sasvim neočekivano i nije bitno da li je prvo, drugo ili treće mjesto, jer važno je učestvovati. Za najbolji scenski dojam nagrađena je Vokalno-plesna skupina „B-STARS“ iz Mostar, a nagradu za najbolju interpretaciju dobio je Luka Galić iz Mrkonjić Grada za pjesmu „Rastem da volim“.

Tokom ovogodišnjeg Lino-Festa dodijeljena su posebna Priznanja za doprinos afirmaciji stvaralaštva u oblasti dječje umjetnosti. Ovo priznanje dobili su TV voditelj, autor i interpretator dječjih pjesama – Minja Subota i pjesnik za djecu i organizator festivala dječje umjetnosti – Fahrudin Kučuk.

 

NV

Na vrh