Završen prvi festival Ljetne večeri Studio Teatra

20. Aug 2017. | 23:01 | NV
teatar1

Monodramom “Rod i dom” Teatra Kabare Tuzla, sinoć je zatvoren prvi festival “Ljetne večeri Studio Teatra” u Zenici, prenosi agencija Patria.

Naime, riječ je o predstavi koja je rađena po motivima romana Safeta Sijarića uz dramatizaciju Hasana Džafića. Režiju je potpisao Vlado Kerošević. U monodrami igra Irfan Kasumović, koji na sceni donosi desetak likova prikazujući priču o ljubavi, prkosu i pravednosti.

Festival je ponudio ukupno pet predstava zeničkoj publici koje su igrane na Ljetnoj sceni Doma armije/Preporoda u Zenici. Imajući u vidu da su se sve predstave igrale na otvorenom, pod vedrim nebom, publika je imala  priliku osjetiti poseban teatarski ugođaj u organizaciji Studio Teatra.

Festival je otvorila duodrama “Partija remija” u kojoj igraju Faketa Salihbegović-Avdagić i Mugdim Avdagić, donoseći priču o dva lika koji nas pozivaju da se vratimo istinskim ljudskim vrijednostima, humanosti i minimalizmu; jer prolaznost nije daleko i nije nečija, nego se tiče svih nas.

Drugu noć festivala, na prepunoj Ljetnoj sceni, publici se predstavila hit komedija “Državni lopov” u kojoj  Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija donose svevremensku priču o pravosuđu, povlaštenim i podređenim, vlasti, ali i ljubavi kao neiscrpnom izvoru svakodnevnih sukoba.

U okviru treće i četvrte večeri festivala “Ljetne večeri Studio Teatra” zenička publika imala je priliku gledati predstave „Ludilo udvoje“, rumunsko-francuskog pisca Eugena Ionesca, u kojoj igraju Aida Bukva, Mirza Mušija i Mirza Bajramović, odnosno predstavu “Derviš i smrt”, nastalu po romanu Meše Selimovića u režiji Lilijane Ivanović. U predstavi igraju Daniel Kovačević i Nusmir Muharemović.

“Ludilo udvoje” rađena je u produkciji JU Kulturno-sportski centar Kakanj, a govori o otuđenosti modernog čovjeka, usamljenosti, odsustvu istinskih plemenitih emocija i ratu kao besmislu i farsi najvećih razmjera. Vrijedno je spomenuti da je predstava “Derviš i smrt” druga predstava, uz predstavu “Državni lopov”, na ovogodišnjem festivalu kojom se “Studio Teatar” predstavio zeničkoj publici.

Nakon pet noći festivala, pet predstava i stotine gledaoca koji su posjetili “Ljetne večeri Studio Teatra”, zaključak je da je zenička publika uživala u ljetnoj teatarskoj čaroliji, a organizatori ističu da će uskoro početi sa pripremanjem festivala za 2018. godinu, u želji da opet svima onima koji vole teatarsku umjetnost priušte nezaboravno iskustvo.

“Ljetne večeri Studio Teatra” je producirala teatarska trupa “Studio teatar” iz Zenice, na čelu sa glumcem Nusmirom Muharemovićem, koji je ujedno i inicijator kako festivala, tako i teatarske trupe “Studio Teatar”. Jako važnu ulogu u organizaciji i koordiniranju festivala imao je Zlatan Školjić, također glumac, dok je za odnose s javnošću bio zadužen mladi bosanskohercegovački pisac Mirza Begović. Neizostavna karika ovogodišnjeg festivala bili su i volonteri, koji su svojim entuzijazmom, upornošću i radom ostavili neizbrisiv trag na prvom festivalu “Ljetne večeri Studio Teatra”.

 

NV / NAP

Na vrh