Završeni radovi na utopljavanju OŠ “Hašim Spahić“

21. Dec 2016. | 21:29 | NV
sl 1

Premijer Kantona Sarajevo Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministri obrazovanja, nauke i mladih i finansija Elvir Kazazović i Jasmin Halebić, te zastupnik u Skupštini KS Amar Dovadžija posjetili su danas OŠ “Hašim Spahić” u Ilijašu na kojoj su završeni radovi utopljavanja. Na školi je zamijenjena vanjska stolarija, ugrađena termofasada, te su renovirani grijna podstanica i unutrašnja rasvjeta. Radove je finansirala Vlada Kantona Sarajevo sredstvima u iznosu od 505. 000 KM.

“Prvi put nakon 65 godina izvršena je sveobuhvatna rekonstrukcija objekta škole. U školi je toplije, a očekujemo i značajne uštede u potrošnji energenata i manje račune za grijanje”, naveo je ovom prilikom direktor škole Mirsad Kustura.

Premijer Konaković je rekao da su prigradske općine u Kantonu Sarajevo dosada bile nepravedno zapostavljene kada su u pitanju ulaganja u ovakve infrastrukturne projekte, te da je prioritet ove Vlade od početka njenog mandata bio da se to promijeni.

Naglasio je da je zahvaljujući finansijskim sredstvima Kantona na području nekoliko općina koje nisu u sastavu Grada u ovoj godini rekonstruisano i izgrađeno devet školskih objekata.

“Čestitam izvođačima jer su radovi okončani u planiranom roku. Veoma mi je drago da su učenici i nastavnici OŠ Hašim Spahić dobili bolje uslove za rad, a koliko je bitan ovaj projekt osjeti se već samim ulaskom u školu koja je topla”, kazao je između ostalog premijer Konaković.

Ministar Kazazović je precizirao da je tokom ove godine, u okviru nekoliko projekata energetske efikasnosti rekonstruisano šest školskih objekata, te da su otvorene tri novoizgrađene škole na području Kantona Sarajevo.

“Opredjeljenje Vlade je nastavak realizacije projekta energetske efikasnosti i u narednoj godini i to prvenstveno na školskim pa tek onda na stambenim objektima”, istakao je .

Ministar Halebić je kazao da je ovaj projekt energetske efikasnosti realizovan uz pomoć kreditnih sredstava Svjetske banke koja je osigurala Vlada Kantona Sarajevo.

“Riječ je o projektu koji se realizuje u sektoru obrazovanja i zdravstva i koji će biti nastavljen i u narednoj godini. U Budžetu KS su predviđena sredstva u iznosu od 2 miliona i 100. 000 KM za utopljavanje OŠ “Isak Samokovlija” i klinika za neurologiju i psihijatriju UKCS-a”, izjavio je ministar Halebić.

Rekonstrukciju i uređenje objekta OŠ “Hašim Spahić”, kroz druge projekte podržali su i Općina Ilijaš i resorno federalno ministarstvo.

 

NV

Na vrh