Zeman: Ne primati muslimanske izbjeglice jer su trojanski konj

7. Sep 2017. | 22:18 | NV
milos_zeman

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas da ne bi trebalo puštati muslimane u Češku isto kao što u Troju nije trebalo pustiti trojanskog konja i da bi Češka prije trebalo da plati novčane kazne, nego da primi izbjeglice.

“Muslimane ne bi trebalo da puštamo kroz naša vrata isto kao što nije trebalo da stanovnici Troje puste u svoj grad drvenog konja. Ako bi se to desilo, ovde bi dobili zatvorene enklave. Radije bih platio kazne nego da primam izbjeglice”, kazao je Zeman u susretu sa žiteljima Hlučina na istoku Češke.

Češki predsjednik je insistiranje Evrope na mehanizmu relokacije i da i zemlje Višegradske četvorke koje to kategorično odbijaju prime muslimanske izbeglice iz kampova u Italiji i Grčkoj uporedio sa gubitkom suvereniteta Čehoslovačke u vrijeme kada je bila u Varšavskom paktu i komunistički satelit Sovjetskog Saveza.

“Suverenu državu karakteriše to koje građane, strane državljane prima na svoju teritoriju. Država kojoj je oduzeto pravo da o tome odlučuje gubi suverenitet. U takvoj poziciji smo već bili. Zašto da u njoj budemo ponovo? Zato sam kategorični protivnik migracijskih kvota. Bilo gdje u Evropi, ne samo kod nas. Mogu da razore strukturu našeg kontinenta”, rekao je Miloš Zeman.

 

NV / Beta

Na vrh