Žestoki sukobi u Idlibu i Hami: Jund al-Aqsa pogubila stotinu protivničkih vojnika

15. Feb 2017. | 08:01 | NV
jund-al-aqsa

Proteklih dana sirijske provincije Idlib i Hama svjedoče žestokim međusobnim obračunima između dojučerašnjih i višegodišnjih saveznika.

Kako prenose mediji, jučer je Jund al-Aqsa (grupa bliska Al-Qaidi) pogubila oko stotinu ratnih zarobljenika koje je držala u svojim zatvorima.

Medijski ogranak ove terorističke grupe je objavio ovu informaciju, a uz nju su priložene i fotografije nekoliko ubijenih protivničkih vojnika.

Podsjetimo, Jund al-Aqsa već šest mjeseci se sukobljava sa grupom Harakat Ahrar Al-Sham, a glavni razlog je kontrola teritorija u Idlibu i Hami, ali i optužbe na račun Jund al-Aqse da održava kontakte sa ISIL-om.

Međutim, sukobi su eruptirali nakon potpisivanja primirja u Siriji krajem prošle godine, a pod pokroviteljstvom Rusije, Irana i Turske. Od tada, Jabhat al-Nusra (sirijska Al-Qaida, kasnije poznata i pod imenom Jabhat Fateh al-Sham) se sukobljava sa drugim grupama u Idlibu i Hami, jer dogovoreno primirje nije obuhvatilo Al-Nusru. Al-Nusra je ovakav dogovor shvatila kao izdaju bivših saboraca. Ubrzo nakon toga u Siriji su formirane dvije velike koalicije; jedna okupljena oko Al-Nusre i druga koalicija koja se bori protiv nje.

 

NV

Na vrh