Živa lomača: Nastavnica Nada Komad vrijeđala učesnike skupa u Višegradu

27. Jun 2017. | 21:09 | NV
bikavac foto 2 nap(1)

U Višegradu je obilježena 25. godišnjica od ubistva 70 Bošnjaka u naselju Bikavac, koje su 1992. godine žive spalili pripadnici srpske paravojne jedinice „Osvetnici“.

Među živo spaljenim civilima bila je i beba stara samo dva dana.

Bakira Hasečić, predsjednica udruženja „Žena-žrtva rata“ u čijoj organizaciji je obilježena godišnjica i postavljena spomen ploča stradalim rekla je za agenciju Patria da je skup u Višegradu prošao relativno mirno, uz nekoliko provokcija lokalnih ekstremista.

“Nastavnica tjelesnog odgoja Nada Komad izašla je pred skup i nekoliko puta izvuknula: „Pobjeda, pobjeda“… sa podignuta tri prsta”, rekla je Hasečić za agenciju Patria.

“Nada je supruga Milana Komada, koji je bio osumnjičen za smrt komšije Ibrahima Ripca ubijen u višegradskom naselju Kosovo Polje”, kaže Hasečić, dodajući da je tužno da nakon tolikih zločina u Višegradu počinjeni od ’92. do ’95. još uvijek postoje ljudi koji ispoljavaju mrženju prema komšijama samo jer su druge vjere.

“Nada je prosvjetni radnik. Šta ona može naučiti mlade ljude, ako ima toliko mržnju u sebi”, rekla je Hasečić. Ona je dodala da su iz Udruženja prijavili nastavnicu Nadu višegradskoj policiji zbog provociranja skupa.

U Višegradu je otkriveno više od 10 „živih lomača“, kuća u kojima su tokom rata u BiH masovno spaljivani bošnjački civili. U tim kućama, prema evidenciji Udruženja „Žena-žrtva rata“ broj spaljivanih žrtava kreće se od jedne do 70. Najveće lomače su one iz Pionirske ulice i sa Bikavca, kada je u junu 1992. ukupno spaljeno oko 140 ljudi, piše NAP.

 

NV / NAP

Na vrh