Živković Vučićev potez vidi kao farsu, dok iz Skoplja poručuju da žele prijateljske odnose sa Beogradom

21. Aug 2017. | 21:48 | NV
Zoran-Zivkovic-560x390(1)

Svi zaposleni u Ambasadi Srbije u Skoplju povučeni su na hitne konsultacije u Beograd. Informacije o tome zbog čega se Beograd odlučio na ovakav radikalan potez su uglavnom šture. Bez puno detalja Vučić je saopštio da se radi o “ofanzivnom djelovanju protiv organa i institucija Srbije“.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić navodi da je razlog za to pojačano ofanzivno obavještajno djelovanje prema Srbiji i njenoj ambasadi, kao i da postoji i mješanje “stranog faktora”.

Dačić, kao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nisu željeli govoriti o tome ko vrši obavještajno djelovanje prema Srbiji, kao ni na koji strani faktor misle, ali su precizirali da nije riječ o Rusiji.

Narodni poslanik u Skupštini Srbije i predsjednik Nove stranke Zoran Živković kaže u komentaru za bh. novinsku agenciju Patria da je slučaj sa ambasadom Srbije u Skoplju nezapamćen potez srbijanskih vlasti, te da je riječ isključivo o skretanju pažnje srbijanske javnosti sa važnih stvari u zemlji, ali nikako o ozbiljnim razlozima koji bi mogli dovesti do toga.

“Vučić vješto manipuliše građanima. Ali, treba znati da možete da lažete građane, ali ne možete da lažete sve građane i ne možete da lažete sve građane sve vrijeme“, rekao je Živković.

On je dodao da je praksa da se na konsultacije pozovu ambasadori, ili otpravnici poslova, ali je nezapamćeno da neko na konsultacije zove i vozače i kafe kuharice.

“Onda je to evakuacija. A to se dešava samo u slučaju prekida diplomatskih odnosa sa nekom zemljom, ili ne daj Bože u slučaju rata“, smatra Živković, dodajući da je posve jasno da je slučaj ambasade u Skoplju velika farsa iza koje stoji aktuelna srbijanska vlast.

Lider Nove stranke smatra da Vučić javnosti nije ponudio niti jedan valjan razlog zbog čega se odlučio pozvati na konsultacije osoblje ambasade Srbije u Skoplju, dok je priču o obavještajnom djelovanju protiv Srbije nazvao izmišljotinom.

Na pitanje koliko može biti istine u tome da se Vučić na ovakav radikalan potez odlučio zbog toga što bi Makedonija mogla biti jedna od zemalja predlagača ulaska Kosova u UNESCO, Živković je uzvratio kontra pitanjem da li to znači da će Srbija pozvat na konsultacije i osoblje iz ambasda u Njemačkoj ili Velikoj Britaniji, jer je sigurno da Makedonija neće biti jedina zemlja koja će predložiti da Kosova uđe u UNESCO

“Postoje drugi načini kako se može braniti Kosovo, ako je to razlog ovog poteza“, rekao je Živković za NAP.

Sagovornik agencije Patria iz Vlade Makedonije, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je da Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije već sprema odgovor na porez srbijanskih vlasti.

 

Vlada Makedonije: Posvećeni smo gradnji dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom

Vlada Makedonije večeras je saopštila da je posvećena izgradnji dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom i pozdravila najave Beograda za zaštitu prijateljskih odnosa i vraćanje stanja u uobičajene okvire.

“U vezi sa konkretnim slučajem, ne donoseći ubrzane zaključke, pozdravljamo najave oficijelnog Beograda za zaštitu prijateljskih odnosa i za vraćanje stanja u uobičajene okvire”, navodi se u saopštenju makedonske vlade u vezi bilateralnih odnosa sa Srbijom.

Srbija je iz ambasade u Skoplju proteklog vikenda povukla osoblje na konsultacije, a predsjednik države Aleksandar Vučić rekao je da je to učinjeno jer su nadležni organi pružili dokaze o veoma ofanzivnom obavještajnom djelovanju protiv organa i institucija Srbije.

On je istakao da će Srbija nastaviti da razvija prijateljske odnose Beograda i Skoplja, ocjenjujući da će “za sedam do deset dana sve biti uobičajeno”.

“Naše je samo da naši ljudi budu pripremljeni i spremni i da se zaštiti prijateljstvo Srba i Makedonaca, ali i da znamo kako je djelovati u drugačijem i novom okruženju koje nama nije bilo poznato do prije nekoliko mjeseci”, rekao je Vučić.

Nova makedonska vlada je u večerašnjem saopštenju istakla da je čvrsto posvećena i preduzima intenzivne korake u pravcu rješavanja problema, umjesto njihovog pravljenja, unapređujući dobrosusjedstvo, saradnju i partnerstvo sa Srbijom, kao i sa drugim zemljama u okruženju.

“Ubjeđeni smo da je to jedinstven način da region zakorači naprijed”, ističe se u saopštenju Vlade Makedonije.

 

NV / NAP / Beta

Na vrh