Žrtve rata traže da Bošnjak bude predsjednik Suda BiH

14. Dec 2016. | 08:15 | NV
25790

Predstavnici udruženja koja okupljaju žrtve rata upozorili su sinoć da će prekinuti svaku suradnju sa Sudom BiH ukoliko Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH prekrši Ustav i ne imenuje Bošnjaka za predsjednika te pravosudne institucije. Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret majki enklave Srebrenice i Žepe, najavljuje i bojkot rada Suda BiH.

“Nije istina da Bošnjaci nemaju sposobnog čovjeka koji bi mogao obavljati funkciju predsjednika Suda BiH. Ukoliko se ne ispoštuje ustavna i zakonska obaveza da se izabere Bošnjak, niko od nas se više neće odazivati na pozive za svjedočenje niti na druge aktivnosti”, upozorila je Subašić.

Po njenim riječima, jedino ako predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija podnese ostavku i na njegovo mjesto dođe Bošnjak, onda predsjednik Suda može biti neko drugi.

Kao glavnog krivca za loše stanje u pravosuđu BiH i Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja Žena – žrtva rata, označila je VSTV BiH i predsjednika te institucije.

“VSTV na čelu s Tegeltijom je krivac za ovakvo stanje. Bilo bi katastrofalno ako za predsjednika Suda ne bude izabran Bošnjak jer sve važne funkcije u pravosuđu obavljaju pripadnici drugih konstitutivnih naroda”, istakla je Hasečić.

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, kaže da je ovo pokušaj da se pravosudni sistem u BiH u potpunosti stavi pod kontrolu.

“Ako ne bude izabran Bošnjak to će značiti da će procesuiranje ratnih zločina, koje ionako nije na odgovarajućem nivou, bude još manje. U tom slučaju, bit će pokopane sve naše nade da će se ubice naše djece naći pred licem pravde”, izjavio je Grabovica.

Novinarima se obratio Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida. Podsjetio je na stav OHR-a da se ustavne odredbe moraju poštovati, a to znači i ravnopravnu zastupljenost naroda na ključnim pozicijama u pravosuđu.

“Mi očekujemo da članovi VSTV-a iz bošnjačkog naroda, a prije svega tužilac Mahmut Švraka, koji dolazi iz RS-a i bio je u logoru, glasaju za izbor kandidata iz bošnjačkog naroda zbog cjelokupne situacije u kojoj se nalazi BiH. Ovdje se radi se o nastojanjima da se najbrojniji narod u BiH,nad kojim je izvršen genocid, potpuno izbaci iz pravosudnog sistema BiH”, istakao je Tahirović.

Savez logoraša u BiH, udruženja “Žene Podrinja” i još neke organizacije podržale su iznesene stavove na sinoćnjoj press konferenciji.

 

NV / Fena

Na vrh