Zuhrić: Spriječiti SNSD-ovu privatizaciju Rudnika Ljubija

24. Apr 2017. | 15:21 | NV
Albin Zuhrić generalni sekretar NS

Generalni sekretar Naše stranke Albin Zuhrić upozorava da će sutra Narodna skupština RS-a odlučivati o davanju saglasnosti na prodaju 64,99% udjela u Rudniku Ljubija kod Prijedora ponuđaču Israeli Investment Group, registrovanom na karipskom otoku Dominika.

Zuhrić upozorava da se na ovoj temi lome interesi koalicije DNS-SNSD, gdje Marko Pavić i Milorad Dodik drže taocem privatnih interesa cijeli entitet RS, a da će se posljedice konačne odluke o Ljubiji osjetiti na svim razinama vlasti u BiH.

“Vlada je birala između Arcelor Mittala, koji je vlasnik ostatka dionica, te ove grupacije koja je ponudila znatno veću cijenu, ali elementi ponude, kao i ranije niže cijene koje je Israeli Investment Group nudio za ovaj paket dionica upućuju na sumnjivu transakciju. Postavlja se pitanje odakle će crpiti investitori 65 miliona maraka obećanih investicija i koji su izvori 92 miliona koje će navodno platiti Vladi RS za ovih 65%? Svjesno se išlo na to da Vlada nije definisala na koji način će se izvršiti investicije, jer se ova obaveza može ispuniti i tako što firma podigne kredit i investira u vlastito poslovanje, pa iz istog vraća kredit. Šta je rezultat? Investitor nije uložio ništa, eventualno se pojavljuje kao garantor kredita. Isti ste slučaj imali u Energopetrolu u FBiH i u Rafineriji u RS, a evo taj scenarij izgleda postaje dio ustaljene prakse”, upozorava Zuhrić.

Zuhrić napominje da je prvobitna ponuda Israeli Investment Group iznosila 53 miliona KM, dakle 39 miliona manje nego ona koja se sutra razmatra.

“Nakon godina kriminalne pljačke u privatizaciji, sada u Bosnu i Hercegovinu stižu novi i moderniji recepti drugog kruga otimanja resursa. U tom procesu učestvuju ključni politički akteri, te sukob DNS-a i SNSD-a tu postoji samo zbog nepoklapanja interesa. Pozivamo opoziciju u NSRS da obori ovaj prijedlog, smatrajući da će svaka ruka ‘za’ biti poruka saučesništva sa lobijima SNSD-a”, zaključio je Zuhrić.

Na vrh