Zukorlić: Nije bilo lahko ubijediti Bošnjake da glasaju za Vučića

3. Apr 2017. | 20:07 | NV
55845

Lider Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ), poslanik u Skupštine Srbije i bivši muftija Muamer Zukorlić izjavio je da je pobjeda Aleksandra Vučića u Sandžaku, na jučerašnjim predsjedničkim izborima, očekivan ishod, jer je “veći dio najznačajnijih političkih partija i lidera na Sandžaku pozvao Bošnjake da podrže tog kandidata”.

“S druge strane, mislim da je to dobro što su Bošnjaci poslušali svoje političke predstavnike da izađu na izbore i glasaju za Vučića, bez obzira na sve kontroverze i otežavajuće momente koji nisu bili jednostavni. Jer, nije bilo lahko ubijeđivati Bošnjake da to urade”, kazao je Zukorlić za sarajevski Dnevni avaz.

On je istakao da je “uložio maksimalan napor i da je imao veoma teška pitanja kroz kampanju u Novom Pazaru, Prijepolju i drugim mjestima Sandžaka”.

Konačno je potvrđeno, dodao je Zukorlić, da Bošnjaci Sandžaka “izrastaju u politički narod koji ima kapaciteta da politiku doživi kao umijeće mogućeg, da racionalno donose odluke, da svoje emocije, koje opterećuju srpsko-bošnjačke odnose, s razlogom, stave pod kontrolu razuma i da povlače poteze koji će biti na korist naših političkih ciljeva i budućnosti”, ocijenio  je on.

Zukorlić je dalje kazao da očekuje da će Vučić poštovati ono o čemu se dogovorio s bošnjačkim predstavnicima i zbog čega su ga podržali, dodavši da je imao tri susreta s Vučićem i detaljne razgovore o principima politike kojoj bi oni dali podršku.

“To je politika pomirenja, kao i veliki i značajni infrastrukturni projekti na Sandžaku. Tu su autoputevi, pruga prema Novom Pazaru, sandžački aerodrom, gasovod i klinički centar. To je platforma na kojoj smo dali podršku Vučiću i očekujemo da se nastavi s realizacijom te platforme”, naglasio je on.

Po njegovim rečima, potrebno je nastaviti unaprijeđivati “ambijent dijaloga i povjerenja”.

“To je temelj svih ozbiljnih projekata. Bez pune stabilnosti i trajne stabilnosti nemaju smisla ni drugi projekti ekonomske i razvojne prirode”, naglasio je Zukorlić.

On poslije izbora očekuje normalizaciju odnosa “oba dijela bošnjačkog naroda u Bosni i Sandžaku”.

“To je prvi korak. Nesrazmjerno je imati velika očekivanja od Vučića i nemati normalne odnose između političkih faktora u Sandžaku i BiH. Najvažnije je da to ostvarimo. Ne znači da trebamo biti svi ista stranka, ali sanjam dan kad ćemo mi Bošnjaci imati normalnu komunikaciju, gdje će se znati šta je partijsko, a šta nacionalno, šta je državno, a šta domovinsko, šta je opšte i partikularno”, kazao je Zukorlić.

Rekao je da to znači koordinaciju važnih ciljeva, ističući da se pogotovo važni infrastrukturni projekti ne mogu realizovati preko Beograda bez Sarajeva i obrnuto.

 

NV / Beta

Na vrh