Zvizdić: Ako pitanje Pelješkog mosta ne mognemo riješiti mirnim putem, BiH će braniti svoje interese

25. Aug 2017. | 13:59 | NV
zvizdic(81)

Prolongirali smo temu Pelješkog mosta za narednu sjednicu jer ministar Jusko nije prisustvovao današnjoj sjednici, rekao je premijer Denis Zvizdić, dodajući da se nada da će pitanje Pelješkog mosta BiH i Hrvatska riješiti na bazi dobrosusjedskih odnosa.

Posljednjih sedmica Bosna i Hrvatska se spore oko izgradnje Pelješkog mosta u Malostonskom zalivu čiji gradnju najavljuje Hrvatska, a koji bi povezao Dubrovačko-neretvansku županiju kopnenim putem sa ostatkom Hrvatske.

Hrvatskoj bi most donio određene benifite, ali bi definitivno blokirao pristup Bosne i Hercegovine otvorenom moru. Bilo bi to kršenje međunarodnih konvencija, na koje se obavezao i zvanični Zagreb. Prema UN-ovoj Konvenciji o pravu mora niko nema pravo drugoj zemlji zatvoriti pravo pritupa otvorenom moru.

“Pitanje Pelješkog mosta treba gledati na principu šire slike. Radi se o povezivanju koridora sa međunarodnim morem, i to je primarni interes BiH. Ja mislim da ovo pitanje treba riješiti na bazi dobrosusjedskih odnosa, na bazi međusobnog uvažavanja i uvažavanja međunarodnog prava. To znači da bi određene korake trebali uraditi i BiH i Hrvatska. Poznavajući gospodina Plenkovića, radi se o dobronamjernoj osobi i mislim da će brzo doći do rješenja”, kazao je Zvizdić u emisiji na N1 i dodao:

“Pitanje Pelješkog mosta pokušat ćemo riješiti na bazi dobrosusjedskih odnosa, a ako to ne bude moguće onda znači da bi izgradnja takvog mosta kršila međunarodno pravo i BiH će morati braniti svoje interese. Mislim da se ovo i pitanje Luke Ploče mogu riješiti paralelno uz razumijevanje Hrvatske”, dodao je Zvizdić, prenosi agencija Patria.

 

NV / NAP

Na vrh