Zvizdić: Članstvo u EU je najvažniji vanjskopolitički prioritet BiH

19. Jun 2017. | 23:06 | NV
Zvizdic-AFET 19-06-17 005

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se danas u Briselu, u odvojenim susretima, sa  zastupnicima u Evropskom parlamentu  izvjestiocem EP-a za BiH Christianom Dan Predom, predsjedavajućim Delegacije EP-a za odnose sa BiH i Kosovom Toninom Piculom i članom AFET-a, članom Delegacije EP za odnose sa BiH i Kosovom i jednim od inicijatora formiranja Grupe prijatelja BiH u Evropskom parlamentu Jozom Radošem.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio europarlamentarcima na iskazanoj podršci evropskom putu Bosne i Hercegovine kroz rezoluciju Evropskog parlamenta i kroz stalne aktivnosti i inicijative usmjerene ka dobrobiti Bosne i Hercegovine.

Istaknuo je da je upravo sada poželjno i potrebno Bosnu i Hercegovinu držati u fokusu evropskih institucija.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić se potom obratio članovima Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove (AFET), gdje je odgovarao i na pitanja zastupnika.

U svome obraćanju članovima Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove predsjedavajući Zvizdić je istaknuo da je Vijeće ministara BiH u potpunosti posvećeno provedbi svih aktivnosti koje vode ka evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine, jer evropske integracije predstavljaju proces modernizacije i demokratizacije koji podstiče značajne unutrašnje reforme za dobrobit svih bosanskohercegovačkih građana.

 

Prošla godina najuspješnija u oblasti evropskih integracija

Dodao je da je 2016. godina do sada najuspješnija godina u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine. Rekao je da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i u 2017. nastavilo rad istim intenzitetom jer smo duboko svjesni  da 2017. godina donosi najviše izazova u administrativnom i političkom aspektu procesa evropskih integracija.

Predsjedavajući Zvizdić je naglasio da je  ambicija BiH ostala nepromijenjena i da je cilj Bosne i Hercegovine da do kraja prvog kvartala 2018. godine dobijemo status zemlje kandidata za ulazak u Evropsku uniju. Izjavio je da smatra taj cilj dostižnim i informisao zastupnike sa procesom odgovora na Upitnik Evropske komisije.

“Do sada je u jedinstveni Informacioni sistem za podršku procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine uneseno blizu 20.000 stranica prijedloga odgovora na 3.242 pitanja. Sada je taj proces u drugoj fazi koja podrazumijeva rad u okviru radnih grupa formiranih u skladu sa Mehanizmom koordinacije”, rekao je predsjedavajući Zvizdić.

Naglasio je da je Bosna i Hercegovina posvećena provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ispunjavanju obaveza koje proizilaze iz njega, a da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz Izvještaja Evropske komisije o Bosni i Hercegovini za 2016. godinu. Dodao je da Bosna i Hercegovina nastavlja sa intenzivnim aktivnostima na provedbi Reformske agende, kao sveobuhvatnog paketa socio-ekonomskih i pravosudnih reformi čija se implementacija odvija predviđenom dinamikom.

“Mjere koje su provedene rezultirale su u zastavljanju rasta javne potrošnje, ograničavanju i smanjenju ukupnih izdataka za plate u javnom sektoru, te povećanjem efikasnosti poreskog sistema. Fiskalni prihodi su kao posljedica povećane efikasnosti poreskih uprava nastavili rast, pa su prikupljeni prihodi od indirektnih poreza u 2016 godine veći za 4,48% u odnosu na 2015 godinu, a i ove godine rastu po stopi većoj od 4,5%”, rekao je predsjedavajući Zvizdić.

 

Ekonomske reforme

Predsjedvavajući Zvizdić je rekao da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo Program ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine (ERP) za 2017. – 2019. godinu, koji predstavlja sveobuhvatan plan strukturnih reformi koje će vlasti u Bosni i Hercegovini provesti radi poboljšanja ekonomskog rasta, konkurentnosti, očuvanja fiskalne i makroekonomske stabilnosti, uz nastavak restriktivne fiskalne politike i provođenja mjera štednje u institucijama vlasti.

Istaknuo je da su regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi dio osnovnih pravaca i aktivnosti za provođenje naše vanjske politike, zbog čega je Bosna i Hercegovina posvećena jačanju veza i saradnje u regionu.

Rekao je da je ta posvećenost  potvrđena i kroz aktivan i konstruktivan angažman u okviru nekih od najznačajnijih okvira saradnje u regionu, te da će Bosna i Hercegovina i nakon Samita u Trstu nastaviti svoju aktivnu ulogu u ovim okvirima ove saradnje. Izrazio je očekivanja da će, na predstojećem Samitu u Trstu sljedećeg mjeseca, Evropska komisija prepoznati napore učinjene na izradi neophodnih strateških dokumenata i provođenju reformskih mjera povezivanja (soft measures) u okviru Agende za povezivanje i odobriti finansijsku podršku za projekte koje je Bosna i Hercegovina kandidovala.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao  da je Bosna i Hercegovna posvećena unaprijeđenju saradnje na području Zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU i tom kontekstu pozdravio usvajanje Globalne strategije EU za vanjsku i sigurnosnu politiku. Podsjetio je i da je Bosna i Hercegovina zaključila sporazum sa EU o uspostavljanju okvira učešća BiH u operacijama EU za upravljanje krizama. Dodao je da Bosna i Hercegovina ostaje pouzdan, ozbiljan i odlučan partner Evropskoj uniji i njenim zemljama članicama u jačanju evropskog sigurnosnog prostora, svjesna vrijednosti i odgovornosti koju kolektivna sigurnost donosi.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina izuzetno cijeni kontinuiranu podršku Evropskog parlamenta našem evropskom putu, te izrazio zadovoljstvo  što Grupa prijatelja Bosne i Hercegovine u Evropskom parlamentu bilježi već prvu godišnjicu od svog formiranja.

Predsjedavajući Zvizdić se u svome obraćanjo dotakao i teme izmjene izbornog zakonodavstva i naglasio da početna osnova za reformu izbornog zakonodavstva, moraju biti presude Evropskog Suda za ljudska prava u slučajevima Sejdić-Finci, Zornić, Pilav, kao i nedavne odluke Ustavnog suda BiH.

 

Sejdić-Finci

Iskoristio je ovu priliku da još jednom pozove sve relevantne političke subjekte u BiH da udvostruče napore u cilju konačne implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u grupi predmeta Sejdić-Finci. Naglasio je da je to izuzetno važno za Bosnu i Hercegovinu koja pripada porodici evropskih država, poštuje i promovira vrijednosti na kojima počiva Unija: mir, demokratija, vladavina prava, osnovna i ljudska prava i vrijednost politike proširenja.

“Provođenje Reformske Agende, efikasno funkcioniranje Mehanizma koordinacije, te nastavak implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ostaju u vrhu prioriteta Bosne i Hercegovine. Želim istaći potpunu opredjeljenost i odlučnost Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na realizaciji svih aktivnosti koje će odnose na napredak u procesu evropskih integracija. Zbog toga, Bosna i Hercegovina i njeni građani zasluženo očekuju kandidatski status, bez dodatnih uslova koji bi mogli dovesti do rezervi prema samom procesu evropskih integracija – rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na kraju svog obraćanja Odboru Evropskog pralamenta za vanjsku politiku.

 

NV / NAP

Na vrh