Zvizdić – Hoyt Yee: Podrška SAD-a reformskim procesima u BiH

7. Jun 2017. | 17:14 | NV
Zvizdic-Hoyt Yee 07-06-17 001

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sastao se danas u Sarajevu sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara  SAD-a za Evropu i Euroaziju Brianom Hoyt Yeem i ambasadoricom SAD u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack.

Razgovarali su o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i u regionu Zapadnog Balkana, te o najvažnijim ključnim prioritetima koje  treba realizirati u narednom periodu.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da su se u posljednje vrijeme u regionu desili pozitivni događaji (nova Vlada u Makedoniji i prijem Crne Gore u NATO savez) što jasno pokazuje put regiona ka evropskim integracijama. Istaknuo je zadovoljstvo ekonomskim pokazateljima  Bosne i Hercegovine ističući činjenicu da svi ekonomski parametri imaju rast, te da je posljednji izvještaj Svjetske banke predvidio najveći ekonomski rast za Bosnu i Hercegovinu, što je dobar preduslov za nove investicije.

Pomoćnik državnog sekretara Brian Hoyt Yee je istaknuo punu podršku SAD-a reformskim procesima u Bosni i Hercegovini i rekao da su oni uslov za funkcionalnost i stabilnost BiH.

Predsjedavajući Zvizdić i pomoćnik državnog sekretara Yee su zajednički ocijenili da je integracija BiH u Evropsku uniju i NATO savez osnova za stabilan ekonomski i politički napredak Bosne i Hercegovine i da je izuzetno važno raditi na ostvarivanju tih ciljeva.

 

NV

Na vrh