Zvizdić i Borisov o većoj saradnji BiH i Bugarske

27. Oct 2017. | 15:12 | NV
dvojeac

U službenoj posjeti BiH boravi bugarski premijer Boyko Borisov, a nakon sastanka sa premijerom BiH Denisom Zvizdićem istaknuta je spremnost za saradnju dviju država, piše agencija Patria.

Zvizdić je napomenuo da je Bugarska prva podržala nezavisnost BiH, te da su evropske integracije i ekonomska saradnja bile u fokusu naših današnjih razgovora.

“Posebno imajući u vidu da Bugarska preuzima predsjedavanje Evropskom unijom. Period je to u kojem će Bosna i Hercegovina dobiti kandidatski status za pristup Evropskoj uniji. Posebno sam zahvalan zbog činjenice da će Bugarska insistirati na proširenju EU”, kazao je Zvizdić.

Istaknuto je da ekonomska saradnja može biti obimnija i sadržajnija.

“Imat ćemo česte posjete i saradnju na brojnim sajmovima, gdje možemo unaprijediti saradnju. Konstatovali smo također lošu putnu infrastrukturu. Posebno ćemo raditi na realizaciji projekata uvezivanja BiH sa Zapadnim Balkanom”, istakao je Zvizdić.

Postoji mogućnost da se uspostavi avionska linija Sofija – Skoplje – Sarajevo.

Premijer Borisov rekao je da Zapadni Balkan ne može uspjeti bez Srbije, Hrvatske, ali ni bez Bosne i Hercegovine.

“Između svih tih država postoji kamen spoticanja. To moraju riješiti vaše elite. Tu se ne može očekivati pomoć Evrope. Ona ima svoje probleme i svoje strahove”, rekao je Borisov.

Istakao je da su različite religije prednost, ali da je problem radikalni islam te je istakao da mu je Zvizdić kazao da takav ne postoji u BiH.

 

NV / NAP

Na vrh