Zvizdić i Mogherini: Aktiviranje MAP-a za stabilnost Zapadnog Balkana

19. Feb 2017. | 08:01 | NV
unnamed(8)

Predsjedavajući vijeća ministra BiH, Denis Zvizdić jučer se danas u Minhenu sa visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, Federicom Mogherini i upoznao je sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH, piše Patria. 

Predsjedavajući Zvizdić je, tokom razgovora, rekao da Vijeće ministara BIH intenzivno radi na provođenju ciljeva i zadataka iz Reformske agende, kao i da proces popunjavanja Upitnika Evropske komisije koji je BiH dobila početkom decembra prošle godine se realizira predviđenom dinamikom.

Visoka predstavnica Mogherini je istaknula podršku nastavku reformi u BiH i rekla da su vrata Evropske unije otvorena za Bosnu i Hercegovinu. Pohvalila je vidljiv napredak u EU integracijama i ekonomskom razvoju. Rekla je da naredni period treba biti u znaku ispunjenja zadataka iz Reformske agende i finaliziranja odgovora iz Upitnika Evropske komisije, što je preduslov za dalji razvoj i prosperitet BiH.

Mogherini je pohvalila vidljivo unapređenje regionalne saradnje  i aktivnosti koje je Vijeće ministara BiH poduzelo u posljednje vrijeme u tom segmentu.

Predsjedavajući Zvizdić je naglasio da je Bosna i Hercegovina opredijeljena za EU integracije i da je članstvo u Evropskoj uniji osnovni prioritet i strateški cilj. Rekao je da se nada da će BiH do kraja ove godine dobiti status kandidata EU. Predsjedavajući Zvizdić je istanuo i iskorak BiH na NATO putu i rekao da bi aktiviranje MAP-a za BiH bila ključna poruka za stabilnost i sigurnost regije Zapadnog Balkana.

Očekuje se da će visoka predstavnica Evropske unije, Federica Mogherini  početkom marta posjetiti Bosnu Ii Hercegovinu i to će biti prilika da se upozna sa ostvarenim dosadašnjim progresom i planiranim aktivnostima na putu evropskih integracija.

NV / nap.ba

Na vrh