Zvizdić i Petrov: Podrška euroatlantskim integracijama BiH

7. Feb 2017. | 15:53 |
Zvizdic-Petrov 07-02-17 002

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić primio je danas u posjetu delegaciju hrvatskog Sabora koju je predvodio predsjednik Sabora, Božo Petrov.

Na početku sastanka, predsjedavajući Zvizdić je čestitao predsjedniku Petrovu na izboru za predsjednika Sabora i poželio mu uspjeh u radu. Zvizdić je upoznao Petrova sa aktuelnom ekonomskom i političkom situacijom u BiH i zahvalio se na prenosu znanja i iskustava u oblasti  evropskih integracija. Rekao je  da evropska i euroatlantska agenda Bosne i Hercegovine predstavlja  važnu sponu u bilateralnim odnosima sa Republikom Hrvatskom kao članicom Evropske unije i NATO i naglasio da te činjenice upućuju na još sadržajniju i intenzivniju saradnju, ne samo na bilateralnom, nego i na regionalnom i širem globalnom planu.

Predsjednik Hrvatskog Sabora Božo Petrov je rekao da Hrvatska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i jednakopravnost tri konstitutivna naroda i da ne podržava stvaranje dodatnog entiteta u Bosni i Hercegovini. Rekao je da Hrvatska pruža punu podršku BiH na putu ka evropskim i euroatlantskim integracijama i izrazio nadu da će se  vrlo brzo pridružiti evropskoj porodici. Pohvalio je ekonomski napredak BiH i rekao da je značajno nastaviti saradnju u svim segmentima.

Predsjedavajući Zvizdić i predsjednik Sabora Petrov su se saglasili da je Bosna i Hercegovina ključ stabilnosti Jugoistočne Evrope. Razgovarali su  i o unapređenju saradnje na infrastrukturnim i energetskim projektima, na daljem jačanju ekonomske, trgovinske, naučne i kulturne saradnje, kao i o zajedničkoj sjednici Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva u Hrvatskom saboru Zlatko Hasanbegović, potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Joško Klisović i ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio.

 

NV

Na vrh