Zvizdić: Može postojati samo jedna Centralna banka, nema prenosa nadležnosti

10. Sep 2017. | 16:15 | NV
zvizdic(81)

Nastavljaju se kontinuirani i bezuspješni napadi na integritet i nadležnosti bh. institucija. Posljednji u nizu jeste protivustavni napad Milorada Dodika na nadležnosti i poziciju Centralne banke BiH, poručuje premijer BiH Denis Zvizdić.

“Želim podsjetiti gospodina Dodika, ali i sve one koji možda imaju namjeru da učestvuju u takvim protivustavnim aktivnostima, da je u skladu sa članom III Ustava BiH, monetarna politika u isključivoj nadležnosti države BiH, a Centrana banka Bosne i Hercegovine jedino ovlaštena institucija za monetarnu politiku i štampanje novca na cijelim području BiH, što je jasno definisano u članu VII Ustava BiH. Istovremeno, član 3 Zakona o Centralnoj banci BiH je jasan i govori da je Centralna banka u svojim ovlaštenjima potpuno neovisna od entiteta, te od bilo koje agencije i organa i drugih lica.

Dakle, u jednoj, jedinstvenoj i suverenoj državi kakva je BiH i na jednom ekonomskom prostoru, može postojati samo jedna centralna banka i jedinstvena monetarna politika. Tako je sada i tako ce i ostati, i sasvim sigurno nikada se niti nadležnosti u oblasti monetarne politike, s niti bilo koja druga nadležnosti BiH neće spustiti na nivo bosanskohercegovačkih entiteta kao nižih nivoa vlasti.

Osim toga, Centralna banka BiH uspješno ispunjava svoju Zakonom i Ustavom određenu, zadaću, odnosno osigurava monetarnu, a time i finansijsku stabilnost u zemlji, pri čemu je održana konvertibilnost domaće valute koja uživa puno povjerenje građana i privrednih subjekata”, navodi se u reakciji Zvizdića.

 

NV / NAP

Na vrh