Zvizdić pisao Plenkoviću: Granica i koridor do otvorenog mora, pa tek onda Pelješki most

9. Sep 2017. | 17:29 | NV
Denis Zvizdic 4 Foto Patria

Državni premijer Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću pismo u kojem ga je izvijestio da ni jedno tijelo vlasti u Bosni i Hercegovini nikada nije dalo formalnu suglasnost za gradnju Pelješkog mosta, a Zvizdić u pismu navodi i to da je utvrđivanje međudržavne granice na kopnu i moru nužan uslov da bi se takav projekt uopće realizirao.

“Pozivam Vas da što prije održimo sastanak na stručnom i izvršnom nivou i razmotrimo moguće modele rješavanja ovog pitanja na obostrano zadovoljstvo”, poručio je Zvizdićev predsjedniku hrvatske Vlade.

Zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović i Safet Softić uputili su ranije pismo predsjedniku Evropskog parlamenta Antoniju Tajaniju u kojem se traži stopiranje gradnje Pelješkog mosta, dok se ne riješi spor između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

U pismu se traži da Evropska komisija posreduje između dvije zemlje, na način da Bosna i Hercegovina prvo dobije slobodan pristup otvorenom moru, nakon čega i Hrvatska može razmatrati mogućnosti gradnje mosta.

Izgradnja Pelješkog mosta u Malostonskom zaljevu kojim Hrvatska želi spojiti Dubrovačko-neretvansku županiju sa kopnom zatvorila bi pristup Bosni i Hercegovini otvorenom moru, što bi bilo kršenje UN-ove konvencije o pravu mora.

I Denis Zvizdić u svom pismu podsjeća hrvatskog premijera na činjenice poput onih da ugovor o državnoj granici koji je potpisan 1999. godine nikada nije ratificiran, pa stoga i nema pravno značenje, kao i da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine 2007. godine usvojilo zaključak kojim se protivi gradnji mosta sve do rješavanja otvorenih graničnih pitanja s Hrvatskom. Nakon toga nije usvojen nijedan akt kojim bi se zaj zaključak promijenio ili poništio.

Novost u Zvizdićevu pismu je i tumačenje značenja dokumenta pod nazivom “Usuglašena zabilješka” sa sastanka stručnih skupina koje su imenovali Vijeće ministara i tadašnja vlada Hrvatske održanog 2006. godine, na kojem su rješavana tehnička pitanja vezana uz gradnju Pelješkog mosta.

“Vjerujem da Vam je poznato kako je verifikacija stavova zauzetih na tom sastanku sa bosanskohercegovačke strane uvjetovana njihovim odobrenjem od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, što je i konstatirano u tački 5. na obostrano parafiranoj zabilješci sa sastanka. Vijeće ministara, o čemu je upoznata Vlada Hrvatske, nikada nije dalo saglasnost na takozvanu Usuglašenu zabilješku, odnosno stavove stručnih skupina”, napisao je Zvizdić, poručivši tako da ne vrijedi ni dogovor o gabaritima mosta koji bi trebali osigurati prilaz brodova Neumskom zaljevu.

Zvizdić zaključuje kako je jasno da nijedno tijelo vlasti u Bosni i Hercegovini nije u sklopu svojih ustavnih ovlasti dalo saglasnost da se prihvati ili potpiše bilo kakav dokument s Hrvatskom u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta.
Kako bi se nastali problem riješio u interesu obje zemlje, Zvizdić je predložio poduzimanje koraka kojima bi sedogovorilo ukupno razgraničenje između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, s fokusom na morsku graničnu crtu.

“Brza i uspješna ratifikacija Ugovora o državnoj granici između između Bosne i Hercegovine i Hrvatske bila bi najbolja potvrda obostrane opredijeljenosti i pozitivne političke volje dobrih dosadašnjih i budućih susjedskih odnosa baziranih na poštivanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta, međusobnog uvažavanja i poštivanja normi međunarodnog prava”, piše u Zvizdićevu pismu Plenkoviću, prenosi Patria.

 

NV / NAP

Na vrh