Zvizdić primio italijanskog umjetnika Pistoletta

1. Jun 2017. | 19:59 | NV
Zvizdic-Pistoletto 010617 foto2

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić  primio je danas u Sarajevu u posjetu Michelangela Pistoletta, jednog od najvećih svjetskih umjetnika i prvog internacionalnog umjetnika koji je poklonio svoje djelo za kolekciju savremene umjetnosti Ars Aevi. Time je pokrenuta međunarodna promocija ove kolekcije.

Zvizdić se zahvalio maestru Pistolettu na svemu što je uradio za Sarajevo i za Bosnu i Hercegovinu i na performansu koji će biti održan sutra na platou Skenderije, u kojem će učestvovati nekoliko stotina mladih osoba iz cijele države. Svi oni će biti dio velikog  umjetničkog djela “Treći raj”.

Ovom prilikom, maestro Michelangelo Pistoletto je najavio svoju namjeru da pokloni Sarajevu jedno od svojih najvažnijih djela Multikonfesionalnu kocku, koja predstavlja treću fazu razvoja kolekcije savremene umjetnosti Ars Aevi, a koja se nalazi u Sarajevu.

Predsjedavajući Zvizdić je izrazio zahvalnost činjenicom da će Sarajevo na ovaj način postati dio niza svjetskih gradova u kojima je realiziran “Treći raj”.

Sastanku su prisustvovali i supruga maestra Michelangela Pistoletta, Maria Ploppi, ambasador Republike Italije u BiH Nicola Minasi i direktor Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić.

 

NV

Na vrh